Letecký klub Nad krajem André

Den dětí nejen s letadly

06.06.2023 13:04

Sobota 3. června 2023 patřila ve Velkých Pavlovicích již tradičnímu dni dětí na letišti, který letos vešel ve známost pod názvem "Den dětí nejen s letadly". 

Počasí přálo návštěvníkům, kterých během dopoledne stále přibývalo, ovšem nepřálo až tolik letadlům. Ačkoli bylo slunečno, tak vítr byl celkem silný v nárazech, což spoustu pilotů odradilo návštívit naše letiště v rámci Sletu letadel, který každoročně bývá pořádán naším leteckým klubem současně s akcí pro děti. Přesto přilétlo 22 letadel a to i z větší dálky Česka (Hořice, Dvůr Králové nad Labem, Mladá Boleslav, Strakonice, Kolín, Nová Včelnice u Jindř. Hradce, Hranice, Luhačovice, Třebíč, Vyškov, Prostějov, Olomouc, Brno-Tuřany). Zahraniční účastníci byli tentokrát za Slovenska (Senica a Holíč). Piloti obdrželi za svůj přílet pozornost v podobě několika upomínkových předmětů a publikací o našem městě a okolí, které zajistila sympatická paní Karolína Bártová z Turistického informačního centra (TIC).

Součástí akce byla výstava současných moderních traktorů, současné hasičské techniky, ale také osobních automobilů i motocyklů minulého století. Nechyběl ani skákací hrad, který zapůjčila firma Nordic internet. 

Návštěvníci mohli obdivovat ultralehká letadla různých typů, amatérsky postavena ze stavebnice nebo profesionálně vyrobena ve výrobních závodech ČR a SR. Velký ohlas měla sice malá, ale "dospělá" letadla (tedy ta, co nepatří do kategorie ultralajtů), a to Zlín Z50, práškovací letadlo Z37 Čmelák a vrtulník Robinson R22. Představila se rovněž rarita v ČR, a tou je ultralehká replika japonského letounu „Zero“,  postavená amatérsky v 80% velikosti skutečného stroje. 

Všechny děti obdržely hned u vstupu drobné dárky a zářily spokojeností. Každý měl také možnost zúčastnit se zážitkového letu v letadle Cessna  C172, které bylo nadmíru vytíženo. Odvezlo celkem 110 zájemců.

Velký dík za spolupráci a organizaci patří MěÚ Velké Pavlovice, včetně TIC, místním hasičům, majitelům silniční techniky, firmám Nordic internet, Grontech - AGRO, Agrotec, Modrohorské humno, vinařům, učitelkám zdejší školy a v neposlední řadě sponzorům našeho malého létání ve Velkých Pavlovicích. Zejména chci poděkovat státnímu podniku Řízení letového provozu ČR, jehož prezentace s videoprojekcí, týkající se náplně práce podniku a možnosti ucházet se o zaměstnání v této instituci, proběhla právě při příležitosti "Dne dětí nejen s letadly".       

                             Ing. Vratislav Nádeníček, Vedoucí Letového Provozu letiště Velké Pavlovice.

FOTOGRAFIE na portálu Rajce.net*  pro otevření klikněte ZDE

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Letecký klub Nad krajem André z.s., Velké Pavlovice Zelnice 8
691 06 Velké Pavlovice
+420 602 576 941

+420 775 145 117