Letecký klub Nad krajem André

Elektrický závěsný kluzák ze Švýcarska

25.08.2023 15:15

V neděli 20.8.2023 navštívilo naše letiště motorové rogallo ze Švýcarska. Ovšem nemělo klasický spalovací motor, nýbrž elektromotor. Takový stroj byl na našem letišti poprvé, a proto jsem se rozhodl napsat o něm pár skutečností, o kterých mi povídal pan pilot Daniel. Tento velice příjemný 71 letý letec žije v té části Švýcarska, kde se mluví francouzsky. Přemluvil jsem ho, aby zůstal v Pavlovicích až do úterního rána, abychom mohli pohovořit o létání a také aby si odnesl nevšední zážitek z právě probíhajících krojovaných hodů v našem městečku. Pozvání přijal a nelitoval. Byl naší slavností unešen……

A teď tedy krátce k jeho „letounu“. Jednalo se o závěsný motorový kluzák s elektromotorem, který má řádnou certifikaci. Vyroben byl v letošním roce. Výrobcem je soukromá švýcarska firma Skyjam aircraft, jejímž majitelem je Slovák Ales Hubacek. Tato firma vyrobila rám s podvozkem a dále pak kompletovala ostatní části, získané od jiných výrobců. Rám je z titanu. Křídlo bylo vyrobeno na Ukrajině firmou AEROS, baterky, nabíječka, elektromotor a řídící jednotka pro veškerou elektroniku vyrobila německá firma Geiger Engeneering a vrtuli francouzská firma E-PROPS. Na obrázcích je patrné, že je složena ze 2 částí. Celkem váží cca 1/4 kg.

 

Elektromotor má výkon 16 kW, tj. 21,7 koní a udílí kluzáku indikovanou rychlost (IAS) cca 70 km/h.

Napájení elektromotoru zajišťují 3 kusy baterií (3 x 45 Ah), každá o hmotnosti 40 kg. Dolet je 1 hodinu plus rezerva na 15 minut.

Dle slov pilota je tento motor absolutně bezúdržbový a vysoce spolehlivý.

 

Kluzák je vybaven radiostanicí a používá volací znak „ELECTRICAL GLIDER 6279“. K navigaci slouží GPS a aplikace SKYDEMON. 

Je také vybaven záchranným padákem bez pyrotechniky. 

Na hrotě deltakřídla se na vysunuté tyči o délce 40 cm nachází kamera, která nahrává každou etapu letu.

 

Díky krátkém doletu je pilot na cestě ze Švýcarska už od začátku července a po etapách se dostal až na naše letiště, ze kterého ráno 22.8.2023 v 7.45 hodin odstartoval do Kyjova, s plánem pokračovat následující den do Kroměříže, kde chce své putování ukončit. To už uletí vzdálenost 1 000 km.

 

Na fotografiích si povšimněte také wingletů na koncích deltakřídla a také motoru, kterým je modrostříbrný úzký kotouč, ze kterého vystupuje hřídel pro uchycení vrtule. Za motorem směrem k opěradlu sedadla se nachází řídící jednotka.

 

                        Ing. Vratislav Nádeníček, Vedoucí Letového Provozu letiště Velké Pavlovice.

FOTOGRAFIE na portálu Rajce.net*  pro otevření klikněte ZDE

 

Vyhledávání

Kontakt

Letecký klub Nad krajem André z.s., Velké Pavlovice Zelnice 8
691 06 Velké Pavlovice
+420 602 576 941

+420 775 145 117